DUH ONKRAJ SVEGA

"DUH ONKRAJ SVEGA"

Press-release


“DUH ONKRAJ SVEGA”

Središnja proslava 150. obljetnice rođenja i obilježavanje 100. godišnjice smrti OCA HRVATSKE MODERNE ARHITEKTURE Viktora Kovačića pod zajedničkim naziv(nik)om:

“VK150/100”

Slogani:

“Došao sam da bih arhitekturu u Hrvatskoj postavio na NOVE OSNOVE”

“Ja sam SUNČEV ZRAK novog umjetničkog stremljenja”

SAMONIKLOST / SAMOŽIVOST / SAMOSVOJNOST vs. suspregnutost / samozatajnost / suzdržanost


Tim povodom Muzej Grada Zagreba započinje s nizom događanja koja će trajati sve do kraja ove obljetničke godine.

Predstavljamo vam izložbu PARA/DIG/ME na kojoj nastupa četiri autora iz Hrvatske: arhitekti Damir Rako, Miroslav Rajić, Tomislav Ćurković i Andrija Mutnjaković, kojima su prododana četvorica iz Evrope i Japana (David Mikhail, Roger Riewe, Yoshiharu Tsukamoto i Cedric Price) budući da su ostavili neizbrisiv duhovni trag na našem tlu. Zajedničkom INSTALACIJOM U DVORIŠTU MGZ-a zajedno odaju počast velikom prethodniku koji predstavlja kuriozum i u širim svjetskim razmjerima, a njihova su paradigmatska djela Viktoru Kovačiću najbolja posveta. Instalacija, koja se sastoji od PET OTVORENIH STUBOVA/KLINOVA, mijenjat će se tijekom trajanja izložbe uz odvijanje popratnih programa, akcija i zbivanja.

Kuratori izložbe i cjelokupnog programa MGZ VK150/100 su arhitekt Krešimir Rogina i povjesničar umjetnosti Krešimir Galović.

Među popratnim manifestacijama uz izložbu PARA/DIG/ME ističe se (i ne samo) studentska radionica 14/15.6. na temu KOVAČIĆ KAO BREND pod vodstvom Ardijana Karla Gashija u kojoj će se polaznici zajedno s arhitektima s izložbe pozabaviti idejom veće prisutnosti velikoga majstora u svijesti tzv. običnog čovjeka.

KOVAČIĆEV ZAGREB je program obilazaska, ne samo djela i prostora koji su neposredna autorova ostavština, već također i onih koja su nastala pod njegovim neposrednim utjecajem. Svake druge subote s početkom 8.6. u 11 sati, Krešimir Galović uvest će vas u svojevrsni vremeplov i dočarati vam vrijeme u kojem je Viktor Kovaćić vodio bitku za samosvojnost i suverenost Hrvatske (moderne) arhitekture.

U alteraciji, svakog drugog petka s početkom 14.6. u 19 sati u prostorima Muzeja odvijat će se program NEPOZNATI KOVAČIĆ, kojim će se afirmirati manje poznati majstorovi radovi te vršiti analize i diskusije s najznačajnijim ekspertima iz obje struke. Voditelj i ovog programa je Krešimir Galović.

Drugo veliko zbivanje pod nazivom BIJELI ALBUM kreće također odmah, a veliko će finale imati na Kovačicev rođendan 28.8. kada će biti otvorenje izložbe koja će trajati sve do dana njegove smrti 21.10. Radi se o 69 potpuno bijelih knjiga formata 12 x 18 cm sa 172 stranice koje će biti podijeljene važnim osobama iz kulturnog i javnog života, koji će, svaki na svoj vrlo osobni način, u njih unijeti svoje dojmove i refleksije o velikom majstoru.

I ta će izložba biti popraćena zbivanjima te (i ne samo) studentskom radionicom CRTAMO I PIŠEMO KOVAČIĆA u kojoj će se polaznici u suradnji s mentorima pozabaviti interpretacijom opusa velikog majstora.

Autor programa je Krešimir Rogina koji priprema i svoju knjigu citata Kovačićevih i onih o Kovačiću upotpunjenu svojim opaskama pod naslovom BAWA VK150/100.

Rogina također osmišljava i program KOVAČIĆEV S(T)AN koji će donijeti kreativne rekonstrukcije dijelova njegove mansarde u Masarykovoj 21, momentalno nedostupne javnosti zbog obnove nakon potresa, u kombinaciji s djelima i predmetima koji predstavljaju refleksije i poveznice na prvenstveno način razmišljanja Viktora Kovačića.

DIGI-KOVAČIĆ je komuniciranje majstorova lika i djela putem medija i društvenih mreža vezano na digitalizaciju građe koja je provedena kroz proteklo razdoblje, a koja je pri završetku. Na taj će se način demistificirati veliki dio onoga što je kroz nepostojanje višeslojne i akuratne valorizacije pretvoreno u mit. Autori programa su K. Galović i K. Rogina.

Na sam dan 150. rođendana Viktora Kovačića 28. kolovoza 2024. u Palači Burze Krešimir Galović će održati predavanje OTAC HRVATSKE MODERNE ARHITEKTURE.


VIKTOR KOVAČIĆ JE ZA NAŠU SREDINU DOISTA DUH ONKRAJ SVEGA. I UPRAVO NAM JE ON U TRENUTKU KAD HRVATSKA ARHITEKTURA DOSEŽE SVOJE DVOSTRUKO DNO POTREBAN VIŠE NO IŠTA. SUNČEV ZRAK NOVIH OSNOVA. KRONOS MEĐU TITANIMA. IZVAN SVIH KATEGORI(ZACI)JA.

Viktor Kovačić prije 124 godine piše esej MODERNA ARHITEKTURA koji, kao nevjerojatna vremenska kapsula, ječi istom snagom i dan danas.

Veličina je njegova prvenstveno u NJEGOVOJ SVIJESTI, onoj o svijetu i o samome sebi u njemu.

Za njega arhitektura NIJE MATERIJA, ona je u njegovu, kvantitativno ne-baš-tako-velikom, djelu DUH I (S)MISAO.

Kovačiću su i materija i njezina forma samo sredstvo, nikako ne i cilj. Stravinski je to jednom prilikom sjajno definirao – “ja NISAM KOMPOZITOR VEĆ KREATOR (novih svjetova)”. Kovačić se za te (svoje) svjetove BORI SVIM SILAMA i sredstvima, pa čak PRIJETI I TOPOVIMA.

Taj njegov duh i ta njegova misao vode hrvatsku arhitekturu prema onom najboljem sve do dana današnjeg. VELIKI KOTAČ KOJI SE MOĆNO VRTI. Kovačić je PROGRAMATSKI ARHITEKT. Materijalna je produkcija ipak u konačnici raspadljiva i konačna. Forme mu nastaju gotovo usputno, zato i nisu tako rigidne.

Vizionarski karizmatik sâm sebe vidi kao ZVIJEZDU DANICU, ne kao izraz bahate prepotencije, već kao SVJESNOST O URONJENJU I DUBOKOJ POVEZANOSTI SA SADA-I-OVDJE što će biti i njegovom osnovnom sastavnicom.


Nadamo da ćete zajedno s nama uživati u revalorizaciji i dalje najznačajnijeg arhitekta na našim prostorima povodom njegove dvostruke obljetnice… Dobrodošli!