Конкурси/Радионице-АрхитектураКонкурси/Радионице-Одсек за уметност и дизајнКонкурси/Радионице-Планирање и управљање регионалним развојемКонкурси/Радионице-Центар за дигитални дизајн

ArchiGUEST_14.05.2022/ Свечана сала Факултета техничких наука/ Нови Сад

U sklopu događaja archiGUEST ovog puta planirana su dva tematska predavanja i radionica.

 

-Prvo predavanje vodiće prof. Saša Begović i tokom njegovog izlaganja učesnici će imati priliku da čuju zanimljive priče iz   dugogodišnje prakse predavača kao i radno iskustvo kroz delovanje arhitektonskog  biroa 3LHD.

Akcenat u izlaganju predavača ogledaće se u “ReUse” arhitektonskom pristupu, sagledanom na osnovu relevantnih referenci i primera iz prakse.

 

-Nakon kraće pauze, gosti iz firme Alumil, pripremili su kratku priču o svom delovanju, kao i primeni njihovih proizvoda u sferi arhitekture i građevinarstva.

 

Cilj predavanja i radionice zasniva se na upoznavanju   gostiju sa praksom predavača i predstavnika biroa 3LHD, a sa druge strane saznanju korisnih informacija od strane firme Alumil koje mogu biti primenjene u nekim od budućih projekata posetilaca.

 

 

Arhitektonska Radionica_14.05.2022/ Svečana sala Fakulteta tehničkih nauka/ Novi Sad

 

Novi Život (Z)Grada – Prilagodljiva Ponovna Upotreba kao resurs za održivost

 

Radionica Drugi Život (Z)Grada – Prilagodljiva Ponovna Upotreba kao resurs za održivost grada i njegove izgrađene okoline, istražiće i pokazati moguće intervencije i transformacije urbanih gradskih struktura, napuštenih i degradiranih industrijskih i drugih javnih zgrada, za neke buduće sadržaje.

 

Izgrađeno nasleđe ima poseban potencijal razvoja, izgradnje, dograđivanja, ali i dalje postoji nedostatak interesa za teme kao što su: preuređenje, obnova i dogradnja, restauracija, očuvanje, poboljšanje, popravljanje, proširenje, transformacija i ponovno korišćenje starih struktura i zgrada.

Najodrživije što možemo napraviti za naše gradove jeste podsticanje korišćenja zatečene urbane strukture i objekata kroz aktivaciju prostora sa novom funkcijom i adaptacijom ih prilagoditi za neku novu upotrebu. To ne mora biti uvek nešto veliko i skupo, može se i sa malo arhitektonskih sredstava i elemenata napraviti kvalitetni arhitektonski projekat! 

 

Radionica će se sastojati iz dva dela; istraživanje i analiza prostora i predlog prenamene  i  ponovne upotrebe.

 

Pre subotnjeg celodnevnog rada, Prvi zadatak i priprema za radionicu zasnivao bi se na promišljanju I obilasku grada, tako da postanete pravi #Flâneur – Šetači i kritički Promatrači. Ideja je da se promisle i pregledaju gradski kvartovi, urbani kompleksi, zgrade, za koje znate da su napuštene ili imaju neku neprimerenu i zastarelu funkciju. To ne moraju biti samo stare zgrade i blokovi iz industrijskog doba, nego i novijeg datuma, ali sa nekom arhitektonskom vrednošću, da su javni objekti i da su izgubili svoju osnovnu funkciju. Šetajući i promatrajući, treba zabeležiti, mapirati, fotografisati, snimiti, pronaći nacrte i skicirati izabrane lokacije i to je jedan od priloga koji se donosi na početak radionice. Drugi zadatak pre radionice, nakon  uvodne analize, ogleda se u proceni koji bi sadržaj i program bio primeren za taj izabrani objekat. Procenu bi trebalo napraviti prema načelima termina #“15 minutes city”. Potrebno je analizirati i mapirati, javne funkcije u neposrednoj okolini izabranog objekta i utvrditi šta i koja funkcija nedostaje tom okruženju. To mogu biti bilo kakvi javni i stambeni objekti, koji će doprineti prostoru. Rezultat obilaska lokacije, analize prostornog konteksta i drugih materijala, donećete kao ulazni materijal za radionicu u subotu. Te priloge koji na adekvatan način ilustruju vaš utisak i stav o lokaciji (fotografije, crteži, skice, kolaži, montaže, dijagrami), biće uvod za vaše konceptualne ideje koje će te razviti tokom subotnje celodnevne Radionice.

 

Rezultat radionice biće završna javna prezentacija i razgovor svih učesnika i uvezana knjižica svih radova kao i serftifikat o učešću na radionici.

 

#Flâneur – Šetač

Person who walks the city in order to experience it. Osoba koja ,,Šeće’’ gradom kako bi ga doživela.

Termin koji je uveo Charles Baudelaire, a koristio Walter Benjamin

#“15 minutes city”.

“…an ideal geography where most human needs and many desires are located within a travel distance of 15 minutes.”

https://www.15minutecity.com & https://www.weforum.org/videos/paris-is-planning-to-become-a-15-minute-city-897c12513b

 

 

Prijavu  možete izvršiti putem linka:

 

forms.gle/RVsyK68CiCTbE2Sy7

 

Agenda događaja biće objavljena na Instagram stranici:

 

https://www.instagram.com/arh.ns.ssftn